Modernisme in de grafische vormgeving

Workshop door Frederike Huygen en Mathieu Lommen in summerschool History of the Book

31aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Frederike Huygen en Mathieu Lommen geven op 31 augustus 2017 de workshop ‘Modernisme in de grafische vormgeving’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In deze workshop staat de tentoonstelling Modernism: in print centraal, die een overzicht biedt van het modernisme in de Nederlandse grafische vormgeving van 1917 tot 2017.

Frederike Huygen, auteur van het gelijknamige boek, geeft een inleiding over het begrip modernisme en de uiteenlopende betekenissen ervan. Het is niet alleen een stijl, maar ook een ethiek, een mentaliteit en een ideologie.

Daarna geeft de samensteller van de tentoonstelling Mathieu Lommen een rondleiding, samen met René Put en Brigitte Gootink, die de expositie hebben ingericht. Welke keuzes maakten zij en hoe valt het modernisme te visualiseren? Na afloop is er gelegenheid tot vragen stellen en discussie.

Docenten

Dr. Frederike Huygen (1956) studeerde kunstgeschiedenis en was in 1982–1996 conservator industriële vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen. Ze werkt als freelance auteur en onderzoeker en is voorzitter van de Stichting Designgeschiedenis Nederland. In 2013 promoveerde zij op een proefschrift over Jurriaan Schrofer en in 2015 verscheen de monografie Wim Crouwel Modernist. Momenteel is ze Fellow van het Wim Crouwel Insitituut, dat verbonden is aan de Bijzondere Collecties van de UvA. Voor de Bijzondere Collecties schreef ze de publicatie Modernism: in print.

Drs. Mathieu Lommen (1958) is conservator grafische vormgeving bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij publiceert en stelt ook tentoonstellingen samen over grafische vormgeving, met name letter- en boekontwerp. Hij is de samensteller van de tentoonstelling Modernism: in print, die tot 1 oktober 2017 te zien is bij de Bijzondere Collecties.

Data, tijd en plaats

• donderdag 31 augustus