Maria Sibylla Merian: leven, werk en navolging

Workshop door Hans Mulder in summerschool History of the Book

29aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Hans Mulder geeft op 29 augustus 2017 de workshop ‘Maria Sibylla Merian: leven, werk en navolging’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Maria Sibylla Merian is een van de meest intrigerende mensen uit de vroegmoderne tijd. Haar wetenschappelijke interesse in de entomologie bracht haar in Suriname, waar ze de metamorfose van insecten in hun natuurlijke leefomgeving bestudeerde. Terug in Amsterdam werkte ze met haar dochters aan haar magnum opus: Metamorphosis insectorum Surinamensium (1705), waarin ze haar nauwkeurige observaties met prachtige afbeeldingen illustreerde.

Merian vormde een belangrijk knooppunt in een netwerk van natuuronderzoekers, kunstenaars, verzamelaars en uitgevers. Haar manier van werken (het beschrijven en afbeelden van het dier in zijn leefomgeving) kreeg veel navolging.

Tegenwoordig wordt Merian niet alleen beschouwd als een begenadigd kunstenaar, maar ook als een empirisch wetenschapper. Haar leven en werk intrigeren botanici, entomologen en historici die zich bezighouden met de geschiedenis van wetenschap, kunst, religie, economie, gender en de koloniën.

Deze workshop belicht de betekenis van Merian voor kunst en wetenschap in de vroegmoderne tijd. Daarnaast krijgen haar Amsterdamse netwerk en enkele van haar navolgers aandacht. Dit alles geïllustreerd met prachtige boeken uit de collectie van de Artis Bibliotheek.

Docent

Drs. Hans Mulder (1961) is conservator van de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en geeft samen met Bert van de Roemer (UvA) de cursus ‘De ontdekking van de natuur’. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij tot 2011 werkte als conservator gedrukte werken en docent geschiedenis van het gedrukte boek. Mulder was onder andere voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. Hij publiceerde over uiteenlopende boekhistorische onderwerpen.

Datum, tijd en plaats

• dinsdag 29 augustus