Historische zoete wijnen

Workshop door Mariëlla Beukers in summerschool History of the Book

30aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Mariëlla Beukers geeft op 30 augustus 2017 de workshop ‘Historische zoete wijnen’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Anno 2017 zijn droge wijnen de norm. Wie van zoete wijntjes houdt, wordt vaak meewarig aangekeken. Volkomen onterecht! Zoetekauwen staan in een lange traditie en mogen zich in goed gezelschap weten. Zoete wijnen vormden namelijk eeuwenlang de top van de wijnpiramide. De voorliefde voor droge wijnen deed pas in de achttiende eeuw zijn intrede.

Helaas worden de grote zoete wijnen van weleer tegenwoordig met uitsterven bedreigd:madeira, malaga, port, sommige types sherry, diverse zoete Franse wijnen. Wat is hier aan de hand? Waarom waren die zoete wijnen vroeger zo populair? En hoe maakte en maak je eigenlijk zoete wijn? Wat is het verschil met droge wijn?

Na een inleiding over wijnmaken in heden en verleden en een rondreis door een aantal eeuwen wijngeschiedenis gaan we aan de hand van diverse teksten op zoek naar zoete wijnen en hun waardering en naar uitspraken over smaak en smaakverandering. En we gaan proeven. Zoet, uiteraard.

Docent

Drs. Mariëlla Beukers (1963) studeerde in 1986 af als mediëviste aan de Universiteit Utrecht, na een kandidaats in de Geschiedenis. In 2010 behaalde zij het diploma ‘Register Vinoloog van de Wijnacademie’. Naast haar werk als wijnschrijver, redacteur en communicatieprofessional doet zij onderzoek naar wijngeschiedenis. Zij publiceerde over de wijnhandel in middeleeuws Utrecht en over de geschiedenis van een aantal moderne Nederlandse wijnbedrijven. In 2015 verscheen van haar en Irene de Vette een boek getiteld Wijn van eigen bodem. Zij werkt aan een publicatie over de geschiedenis van wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie in Nederland.

Datum, tijd en plaats

• woensdag 30 augustus