Edit-a-thon: Wikipedia en het boek

Workshop door Marike van Roon en Jos van Waterschoot in summerschool History of the Book

22aug2017 23aug2017 09.30

Workshop

Marike van Roon en Jos van Waterschoot geven op 22 en 23 augustus 2017 de workshop ‘Edit-a-thon: Wikipedia en het boek’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Wikipedia heeft zich ontwikkeld tot hét startpunt voor iedereen die informatie over een onderwerp zoekt. Wat betekent dit voor kennis over het boek? In deze tweedaagse workshop komen diverse aspecten aan bod. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe kun je een artikel corrigeren, aanmaken of illustreren? Wanneer gebruik je Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikisource of Wikidata? Welke interessante toepassingen zijn er?

Het thema van deze workshop is Europese drukkers 1500–1900. De cursisten bereiden van tevoren – in overleg – minimaal één artikel over een Nederlandse of Vlaamse boekdrukker voor en plaatsen die tijdens de workshop in Wikipedia. Aan het einde van de tweede dag wordt er een wandeling gemaakt langs enkele boekhistorische sites rond de Dam.

Deze workshop is niet alleen interessant voor boekenliefhebbers, maar voor iedereen die zich wil verdiepen in de mogelijkheden van Wikipedia, op elk mogelijk terrein. De workshop wordt gegeven door ervaren docenten, afkomstig uit de Wikipediagemeenschap en de Universiteit van Amsterdam.

Deelnemers wordt gevraagd een opgeladen laptop mee te nemen.

Wikipedia-projectpagina

Voor deze edit-a-thon bestaat een Wikipedia-projectpagina.

Docenten

Dr. Marike van Roon (1963) is hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft aan de UvA diverse functies gehad, alle op het gebied van universitair erfgoed en universiteitsgeschiedenis. In 2010 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar paramenten en borduurateliers in Nederland tussen 1830 en 1965. De bijbehorende uitgave won in 2012 de Mr. J.W. Frederiksprijs voor de beste publicatie op het gebied van de kunstnijverheid. Vanaf 2012 is zij actief op Wikipedia, vooral op het gebied van textielgeschiedenis. Sinds 2015 is zij algemeen bestuurslid van Wikimedia Nederland.

Drs. Jos van Waterschoot (1965) is conservator boekhistorische collecties en stripcollecties bij de Bijzondere Collecties. Hij studeerde Nederlands en boekgeschiedenis, was twintig jaar lang conservator van het Multatuli Museum te Amsterdam en vijf jaar lang conservator populaire cultuur bij de Bijzondere Collecties. Hij publiceerde over Multatuli, boekgeschiedenis en stripgeschiedenis. Hij is hoofdredacteur van het stripinformatiemagazine Strip Nieuws en striprecensent voor dat blad, en voor stripblad Eppo.

Data, tijd en plaats

• dinsdag 22 en woensdag 23 augustus