Betrokken en baanbrekend. Opvallende UvA-vrouwen, 1900 tot nu

Geschiedenisstudenten richten tentoonstelling in bij Bijzondere Collecties

18dec2018 18jan2019 10.00

Tentoonstelling

UvA-vrouwen maken al meer dan een eeuw het verschil, binnen de universiteit en in de samenleving. Die onderbelichte geschiedenis is van 18 december 2018 t/m 18 januari 2019 te beleven bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

De tentoonstelling Betrokken en baanbrekend. Opvallende UvA-vrouwen, 1900 tot nu toont negen unieke verhalen van bijzondere UvA-vrouwen. De tentoonstelling is samengesteld door studenten van de Educatieve Master Geschiedenis.

Hoe verander je de wereld om je heen? Deze negen vrouwen deden dat elk op een eigen manier, door alleen of in een groep grenzen te onderzoeken en te verleggen. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op een reis van meer dan honderd jaar, langs de verhalen van al deze vrouwen. Het eerste verhaal dateert uit het begin van de twintigste eeuw, toen de universiteit nog een mannenbolwerk was. Het contrast met 2018, waarin meer dan de helft van de studenten vrouw is, is dan ook groot. De tentoonstelling toont aan de hand van verhalen, intrigerende foto’s, filmfragmenten, persoonlijke bezittingen en voorwerpen hoe betrokken en baanbrekende UvA-vrouwen al meer dan honderd jaar  bestaande verhoudingen aan de kaak stellen. De studenten selecteerden de volgende vrouwen:

Classica Marie Baale (1875-1947) streed al meer dan een eeuw geleden voor vrouwenrechten. Sociologe Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) werd politiek actief ondanks het feit dat ze getrouwd was en kinderen had. Gynaecologe Rosalie Wijnberg (1887-1973) maakte zich vanaf de jaren twintig sterk voor anticonceptie. Frieda Belinfante (1904-1995) was een van de eerste vrouwelijke dirigenten. Studente geneeskunde Hannie Mellink (1919-2013) was tijdens de oorlog actief in het verzet. Sociaal geografe Daisy Stork-van der Kuyl (1912-2000) maakte zich haar hele leven sterk voor de belangen van plattelandsvrouwen. Jannie Poelstra (1952-2008) was een pionier in de vrouwengeschiedenis. Juriste Anneke van Baalen (1937-1997) was de grondlegster van het radicaal feminisme in Nederland. Antropologe Amade M’charek (1967) stond op de bres voor de Maagdenhuisbezetters en doet onderzoek naar ras en racisme in de wetenschap.

Met dank aan: Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis