Vijftig jaar sinterklaaspapier

Keuze uit de verzameling van J.C. Zadoks

01dec2011 06dec2011 08.30

Tentoonstelling

Van 1 t/m 6 december is bij de Bijzondere Collecties van de UvA een keuze uit een nieuw verworven verzameling sinterklaaspapier te zien.

Sinterklaaspapier

Van 1 t/m 6 december is bij de Bijzondere Collecties van de UvA een keuze uit de nieuw verworven verzameling sinterklaaspapier van
J.C. Zadoks te zien.

Van knus sfeerbeeld tot minimale symbooltaal

Sinterklaaspapier

Prof. dr. J.C. Zadoks (1929), oud-hoogleraar plantenziekten, begon met zijn verzameling in 1961. Vijftig jaar lang bewaarde hij de inpakpapiertjes die overbleven na de pakjesavonden op 5 december. Zo ontstond een verzameling die nu meer dan 1600 voorbeelden omvat. Deze verzameling sluit mooi aan op het vele materiaal over papierhistorie en grafische vormgeving dat al bij de Bijzondere Collecties bewaard wordt.

De verzameling-Zadoks laat zien hoe de vormgeving van sinterklaaspapier zich gedurende een halve eeuw heeft ontwikkeld. De ontwerpen weerspiegelen de visuele stijl en smaak van de periode van ontstaan: van knusse sfeerbeelden en Anton Pieck-taferelen tot complete stripverhalen, kindertekeningen en minimale symbooltaal.

Ook is aan het papier af te lezen hoe men door de jaren heen aankeek tegen Sinterklaas en vooral zijn Zwarte Pieten: vroeger straffende boemannen, nu olijke kindervrienden. Bovendien laten de illustraties zien hoe de maatschappij verandert. Zo is het ontwerp waarop Sinterklaas en zijn Pieten met astronautenhelmen op een ruimtereis maken moeilijk denkbaar vóór de maanlanding in 1969.

Sinterklaas verpakt

Sinterklaaspapier

Voor wie hier meer over lezen wil, heeft de heer Zadoks een mooi geïllustreerd boekje over geschreven: Sinterklaas verpakt. Vijftig jaar Sint Nicolaas inwikkelpapier, Utrecht: Zadoks Uitgeverij, 2010. Deze publicatie is verkrijgbaar in de Museumwinkel van de Bijzondere Collecties.

ma–vr 9.30–17.00 uur
za–zo 13.00–17.00 uur