Jacob Israel de Haan-lezing: Abram de Swaan

‘Over fetischisme, hedendaagsch en toentertijd, bij Carry van Bruggen en Jacob- Israel de Haan’

02nov2018 16.30

De Jacob Israel de Haan-lezing wordt dit jaar gegeven door Abram de Swaan.

Jacob Israël de Haan en zijn oudere zus Carry van Bruggen waren begin negentiende eeuw beiden spraakmakende auteurs. Ze groeiden op in Zaandam, waar hun vader Izak de Haan godsdienstonderwijzer was.  Hoewel de broer en zus op het eerste gezicht heel verschillend zijn,  zijn er ook veel overeenkomsten tussen hun werken. Jacob Israel schreef over homoseksualiteit (Pijpelijntjes) en later ook over religieuze en nationalistische Joodse motieven, en Carry werd voornamelijk bekend door haar romans over het leven in de tropen en over het orthodox-joodse milieu waar zij in opgroeide. Haar bekendste roman Het huisje aan de sloot is hier een voorbeeld van. In 1924 werd Jacob Israël de Haan in Jeruzalem vermoord. Carry van Bruggen bracht datzelfde jaar de verhalenbundel De vier jaargetijden uit, deze bundel droeg ze op aan haar broer.

Abram de Swaan

Abram de Swaan (1942) is universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2001 en vanaf 2007 emeritus. Hij was hoogleraar sociologie van 1973-2001. De Swaan was mede-oprichter en directeur van de Amsterdamse School voor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (1987-1997) en daarna voorzitter (tot 2007).
De Swaan volgde de opleiding aan het Psychoanalytisch Instituut in Amsterdam en praktiseerde als psychonanalytisch psychotherapeut van 1973 tot 1984. Van 1969 tot 1991 was hij redacteur van het algemeen cultureel maandblad De Gids. De Swaan schreef voor NRC/Handelsblad jarenlang wekelijks korte stukken die in een drietal bundels zijn verzameld.