Foodie Festival

17nov2018 12.30 - 18.30

Evenement

Tijdens ons Foodie Festival op zaterdagmiddag 17 november staat het kookboek in al zijn facetten centraal.

Foodie Festival

Bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt  is er tijdens deze vierde editie van het Foodie Festival veel te zien en te doen op gastronomisch gebied. Er zijn interviews, lezingen, tentoonstellingen, proeverijen, signeersessies, Masterclasses en een boekenmarkt. Het Foodie Festival is onderdeel van de Kookboekenweek van 10 t/m 18 november. De entreeprijs is € 17,50, en voor de Masterclasses gelden toeslagen.

Interviews in het Museumcafé

• 13.00–14.00 uur: Jonah Freud interviewt Janny van der Heijden; Manon Henzen en Mariëlla Beukers en Rutger van der Broek en Cees Holtkamp.
• 15.00–16.00 uur: Jonah Freud interviewt Jeroen Thijssen, Danny Jansen en de winnaar van het Gouden Kookboek 2018.
• 17.00–17.30 uur: Jonah Freud in gesprek met Alice Waters, de winnaar van de Johannes van Dam prijs 2017 en Kees Elfring

Lezingen

• 13.00–13.45 uur: Danny Jansen over het verzamelen van historische kookboeken.
• 14.00–14.45 uur:  Annette van Ruitenburg over De smaak van Texel.
• 15.00–15.45 uur: Tim van Kessel toont tips & tricks voor optimaal gebruik van keukenmessen (interactief).
• 16.00–16.45 uur: Greet Draye over de geschiedenis van de dessertcultuur in Vlaanderen.

Tentoonstellingen

Tentoonstelling met genomineerde kookboeken voor het Gouden Kookboek 2018 uit de Bijzondere Collecties UvA, de messen van Johannes van Dam uit de Stichting Gastronomische Bibliotheek en meer schatten uit de collectie Geschiedenis van de Voeding van de Universiteit van Amsterdam.

Fotopresentatie met beelden van de Vlaamse culinair fotograaf Tony le Duc, met o.a. het Koock-boeck van Antonius Magirus uit de tentoonstelling Cokeryen.

Presentatie Johannes van Dam

Jeroen Thijssen schreef een biografie over Johannes van Dam. Een deel van zijn archief ligt bij de Bijzondere Collecties UvA. Om 14.00 en 16.00 uur geeft Jeroen Thijssen samen met IJsbrand van Dijk een korte rondleiding over de kleine tentoonstelling over Johannes van Dam die ter gelegenheid van het Foodie Festival is ingericht.

Presentatie door Onno en Charlotte Kleyn

Onno en Charlotte Kleyn presenteren Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland. Voor dit boek deden ze uitgebreid onderzoek in de gastronomische collectie van de Universiteit van Amsterdam. Om 13.00 en 15.00 uur geven ze een rondleiding over de Onderzoekzaal van de Bijzondere Collecties UvA en vertellen ze over hun onderzoek.

Presentatie Maroeska Metz

Kunstenaar Maroeska Metz vertelt om 14.00 uur en 16.00 over haar boek Hoe Dan?!  Oorspronkelijk schreef Metz haar recepten op als naslagwerk voor haar zoon Arne en dochter Mimi. Zo konden ze de smaken van thuis meenemen toen ze op zichzelf gingen wonen. Uiteindelijk werkte ze meer dan tien jaar aan dit kookboek. Elk recept in het boek is voorzien van een QR-code die met een telefoon gescand kan worden. Daarmee krijg je extra filmpjes te zien.

Proeverijen

Proef de smaken van de geschiedenis bij de proeverijen door Mariëlla Beukers en Manon Henzen, en waan je even op de Wadden bij de proeverij van Annette van Ruitenburg, auteur van het boek De smaak van Texel.

Masterclasses

Beide Masterclasses vinden plaats in de Johannes van Dam Kamer in Hotel de L’Europe. Voor de Masterclasses geldt een toeslag van €25,- per persoon bovenop de entreeprijs.

• Foodfotografie. Jan Bartelsman geeft tussen 14.00 en 15.15 uur een Masterclass foodfotografie.
  • Fooddesign. Katja Gruijters geeft tussen 15.30 en 16.45 uur een Masterclass fooddesign.

Rondleiding

Rondleiding door de tentoonstelling Dineren aan de Gracht bij Museum van Loon. Inschrijven voor deze rondleiding is mogelijk op de dag van het festival zelf.

Koop hier je kaartje voor het Foodie Festival 2018.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door

Het Huizinga Instituut, Hotel de l’Europe, Stichting Gastronomische Bibliotheek, CPNB, Amsterdam School for Historical Studies, Singel Uitgeverijen, Fontaine Uitgevers, Pitch PR en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Foodie Festival 2018