Gerbrand Adriaensz. Bredero

Kleine tentoonstelling over een kleurrijke Amsterdammer uit de Gouden Eeuw

22aug2018 21okt2018 09.30

Evenement

Bij de Bijzondere Collecties is van 22 augustus t/m 21 oktober 2018 een kleine tentoonstelling te zien over de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero (1585–1618). De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

’t Kan verkeren

Op 23 augustus 2018 is het vierhonderd jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht bij het hart wist te pakken. Hij schreef in razend tempo liedjes en toneelstukken, die bruisen van levenslust en talent.

Bredero is de eerste ‘echte’ Amsterdammer, geboren en getogen in de stad die hij lief had en trouw bleef. Wij gaan hem vieren, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeren!

Een kleurrijke Amsterdammer uit de Gouden Eeuw

Bij de Bijzondere Collecties is van 22 augustus t/m 21 oktober een kleine tentoonstelling ingericht met originele zeventiende-eeuwse drukken en prenten, en met foto’s, programmaboekjes en theateraffiches uit latere perioden.

Wij nemen u mee naar Bredero’s korte, raadselachtige leven, zijn vriendschappen en liefdes, naar zijn creatieve werk en de waardering die hem ten deel viel.

De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met Jeroen Jansen, Lia van Gemert en studenten Nederlandse taal en cultuur van de UvA. Bij de tentoonstelling verschijnt een app met geluidsopnamen uit Bredero’s liedjes en toneel, en een app met toelichting op de verschillende objecten uit de tentoonstelling en diverse audiotours.

Bredero 2018

Rondom de herdenkingsweek wordt er op verschillende plekken in de stad aandacht besteed aan de ambitieuze dichter. We beleven zijn wereld opnieuw in de volkse scènes uit zijn bekende toneelstukken De Spaanse Brabander en de Klucht van de koe en in de emotionele liedjes uit het Groot liedboek. Zijn thema’s zijn de onze. Ook in zijn tijd moest Nederland positie kiezen tegenover immigranten, en kende de maatschappij winnaars en verliezers. Voor meer activiteiten zie www.Bredero2018.nl.

Bredero, Amsterdams klaagh-lied

‘Amsterdams Klaagh-Lied’, in het Geestigh liedt-boecxken van Bredero uit 1621