Veelzijdig en temperamentvol

Vitrinetentoonstelling over acteur Carol van Herwijnen (1941–2008)

27jul2018 19aug2018 09.30

Evenement

In het kader van Pride Amsterdam is er van 27 juli tot en met 19 augustus een kleine vitrinetentoonstelling over Carol van Herwijnen te zien in de hal van de Bijzondere Collecties.

Op 7 juli was het tien jaar geleden dat Carol van Herwijnen overleed. Hij was een zeer veelzijdig acteur, die voor geen enkel genre zijn neus optrok. Decennialang was hij te zien op het toneel, in films en op de televisie. In 1988 ontving hij de belangrijkste Nederlandse toneelonderscheiding, de Louis d’Or.

Getalenteerd

Van Herwijnen deed in 1965 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Zijn eindexamenklas werd bekroond met de Top Naeff-prijs. In deze klas zaten ook Krijn ter Braak, Sjoukje Hooymaayer, Marja Kok, Jeroen Krabbé en Van Herwijnens latere hartsvriendin Wieteke van Dort. Van Herwijnen debuteerde bij Toneelgroep Studio te Amsterdam. In 1966 won hij het I.C.C. Concours en het jaar daarop studeerde hij met een beurs aan de American Musical and Dramatic Academy in New York.

Veelzijdig

Tijdens zijn lange carrière vertolkte Van Herwijnen hoofdrollen in stukken van onder anderen Shakespeare, Tsjechov, Brecht, Sartre en Pinter. Daarnaast speelde hij in musicals als Een kannibaal als jij en ik van Bram Vermeulen en Freek de Jonge, schitterde hij als Stalin in Masterclass en schuwde hij de klassieken evenmin als het blijspel. Ook was Van Herwijnen te zien in tal van televisieseries, waaronder Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Floris, Toen was geluk heel gewoon, Baantjer, Grijpstra & De Gier en Flikken Maastricht.

Temperamentvol

Carol van Herwijnen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij op mannen viel. Tot een langdurige relatie heeft dat niet geleid. Hij veroorzaakte ophef toen hij in 1994 recensent Hein Janssen een klap in het gezicht gaf nadat de laatste zich in het tv-programma De Plantage neerbuigend over hem had uitgelaten. Opmerkelijk is waarvoor hij Janssen toen uitschold: ‘Vuile valse rotflikker, op je knieën voor me op de grond, dat is waar je hoort.’