Opening mini-tentoonstelling Rebel Girls

17jun2018 15.00 - 16.30

Op zondag 17 juni opent om 15.00 uur de mini-tentoonstelling 'Rebel Girls'.

Rebel Girls: Karakters in beeld

In Rebel Girls: Karakters in beeld worden rebelse meisjes uit de kinderliteratuur uitgelicht: van Pippi tot Matilda en van Otje tot Madeline. In deze participatieve mini-tentoonstelling staat de sterke band tussen lezers en deze vrouwelijke boekpersonages centraal. Bezoekers worden uitgenodigd om terug te keren naar de werelden van hun geliefde fictieve rebel girl.

In persoonlijke interviews vertellen jongvolwassenen over de impact die deze geïllustreerde personages nog steeds op hun leven hebben. Om er achter te komen hoe een rebel girl er precies uitziet, zijn in de vitrines een aantal attributen van de personages te zien, van de hoed van Madeline tot de sokken van Pippi. Zo wordt op speelse wijze stilgestaan bij de visuele representatie van onconventionele meisjes in de literatuur, en hoe dat veelal contrasteert met de maatschappelijke vrouwelijke stereotypen.

Bezoekers worden van harte uitgenodigd om te luisteren naar de interviews, te ontdekken op welke rebel girl ze het meest lijken of om een boek in de leeshoek te pakken en een nieuwe rebel girl te leren kennen. Voor dit project hebben meer dan vijftig mensen hun verhalen gedeeld over hun favoriete rebel girl, een selectie zijn te lezen op rebelgirls.nl. Bezoekers kunnen aan dit archief bijdragen met hun eigen persoonlijke verhaal over de rebel girls door wie zij zijn geïnspireerd.

De mini-tentoonstelling is te zien van 17 juni tot en met 8 juli 2018 in de hal van de Bijzondere Collecties.

Rebel girl

Feestelijke opening

U bent van harte welkom om de feestelijke opening van de mini-tentoonstelling bij te wonen op zondag 17 juni. Emilie Sitzia, bijzondere hoogleraar Illustratie aan de UvA, zal samen met enkele studenten Rebel Girls toelichten, en ook is er een borrel. Inloop vanaf 14.30 uur in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties UvA, Oude Turfmarkt 129. Aanmelden is niet nodig.

Lezing 'Illustration is everyone's mother tongue'

Rebel girls is gemaakt naar aanleiding van de inaugurele rede van Emilie Sitzia, bijzondere hoogleraar Illustratie aan de UvA. De lezing “Illustration is everyone’s mother tongue”, over de rol van de illustratie in individuele identiteitsvorming, vindt plaats op 4 juli om 16:00 in het Auditorium van de universiteit, Singel 411. De lezing is gratis en publiek toegankelijk.

De bijzondere leerstoel Illustratie aan de UvA wordt mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation. Meer informatie over de bijzondere leerstoel Illustratie, de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge illustratoren en andere projecten van de Fiep Westendorp Foundation is te vinden via www.fiepwestendorp.nl