'Studenten, u weet hoe ze zijn'

Filmmiddag over studeren door de jaren heen

23mei2018 14.45 - 18.00

Evenement

Feesten, protesteren en af en toe een beetje studeren. Een herkenbaar beeld van de student? Tijdens dit middagprogramma duiken we de filmarchieven in en kijken we naar het beeld van de student door de jaren heen.

Van de officiële vieringen in toga naar de bezetting van het Maagdenhuis en daarna naar feesten op het forteiland Pampus. Dit zijn de bekende beelden die mensen buiten de universiteit het vaakst te zien krijgen, maar dit is niet het enige wat studenten bezighoudt. Huisvesting, keuzestress, sportwedstrijden, vakanties en natuurlijk ook nog het studeren zelf zijn zaken die buitenstaanders  minder vaak te zien krijgen.

Tijdens deze filmmiddag gaan we in op alle aspecten van het studentenleven die ooit in beeld gebracht zijn en ook op hetgeen juist nooit in beeld gebracht wordt. Dit doen we afwisselend met filmmateriaal, sprekers, studenten en filmmakers. 

Programma:

Guido Frankfurther & Maurits Nibbering

Guido Frankfurther is oud-geneeskundestudent aan de UvA, oud-wethouder van Amsterdam, en jarenlang actief lid van de  intreeweek-commissie. Hij is de zoon van filmproducent P. Hans Frankfurther (filmer De ASVA zoekt het hogerop, 1956), en broer van Felix Frankfurther (filmer Aeneasfilm, 1980).

Maurits Nibbering is afgestudeerd in de richting kunstgeschiedenis en geschiedenis, is actief op het gebied van architectuur (heeft zich ingezet voor behoud van het Olympisch Stadion) en noemt zichzelf activistisch historicus. Hij filmde begin jaren 80 beelden van het Kunsthistorisch Instituut van de UvA.

Dominique Wiedeman & Tijmen de Vos

Dominique Wiedeman is student en schrijft zijn scriptie momenteel over de representatie van het Nederlandse, corporale studentenverenigingsleven in de media.

UvA-student Tijmen de Vos (economie & bedrijfskunde) is sinds 2018 de voorzitter van de ASVA Studentenunie.

Dr. Peter Jan (Péjé) Knegtmans (UvA)

Dr. Peter Jan Knegtmans is gespecialiseerd in de universiteitsgeschiedenis, en in het bijzonder in die van de Universiteit van Amsterdam.

Dit programma is samengesteld door  Joost Dofferhoff en Stefan Schoorl in het kader van Curating the Moving Image bij de faculteit Mediastudies en met dank aan de Bijzondere Collecties van de UvA, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid  en het Amsterdams Universiteitsfonds.

Programma

Inloop: 14:45
Start programma: 15:00
Aansluitend: borrel

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA