Boekpresentatie Piet Zwart en overdracht drukkerij Rosbeek

Op woensdag 7 maart is de boekpresentatie van Piet Zwart en de overdracht bedrijfsdrukwerk van drukkerij Rosbeek

07mrt2018 16.00 - 18.00

Evenement

Op woensdag 7 maart is de boekpresentatie van 'Achttien tekeningen van wilde groenten en vruchten, 1942-1943' van Piet Zwart. Daarbij vindt ook de overdracht plaats van het bedrijsdrukwerk van Drukkerij Rosbeek.

Boekpresentatie

Vijfenzeventig jaar geleden werd Piet Zwart tezamen met een groot aantal medeburgers in gijzeling gehouden in de gijzelaarskampen in Haaren en Sint-Michielsgestel. Onder die omstandigheden heeft hij toentertijd de tekeningen gemaakt van wilde groenten en vruchten ter illustratie van een brochure die de Voedingsraad wilde verspreiden onder de bevolking gedurende de oorlogsjaren. 

Bij drukkerij Rosbeek bleef het idee voor een uitgave over de tekeningen uit de oorlogsjaren een tijdlang ‘op de plank liggen’. Dat deze publicatie alsnog wordt uitgebracht komt voort uit het initiatief van Jacques Peeters, oud-directeur van de Academie St. Joost te Breda en William Graatsma, oud-directeur van de Jan van Eyck Akademie in Maastricht en jarenlang adviseur en redacteur van de Rosbeek goodwillreeks. 'Achttien tekeningen van wilde groenten en vruchten, 1942-1943' (Rosbeek Goodwill 59) is gerealiseerd m.m.v. de Grafische Cultuurstichting. 

Overdracht bedrijfsdrukwerk

Het bedrijfsdrukwerk van drukkerij Rosbeek wordt overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit materiaal is ter aanvulling op eerder gearchiveerde specimens die beschikbaar zijn gesteld door Lily Graatsma, Lex van Soest, Geert Setola, Piet Gerards en Zuiderlicht. Tijdens de overdracht en boekpresentatie zullen Jacques Peeters, Peter Graatsma, Arie Lenoir, Reynoud Homan en Mathieu Lommen spreken.

Informatie en aanmelden

Het evenement vindt plaats in het museumcafé van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129 Amsterdam. Aanvang 16.00 uur. We verzoeken u om zich aan te melden via de onderstaande aanmeldknop. 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA