Nederlandse recepten in Amerikaanse kookboeken

Lezing door Peter G. Rose

29mrt2018 16.00 - 18.00

Evenement

De Bijzondere Collecties organiseren op donderdag 29 maart een lezing over Nederlandse recepten in Amerikaanse handgeschreven kookboeken. De lezing wordt gehouden door Peter G. Rose.

Schenking Willem en Coby Heijting

Etiquette voor heeren

Coll. Willem en Coby Heijting

De lezing vindt plaats ter gelegenheid van een nieuwe schenking gastronomische titels door Willem en Coby Heijting. In 2013 schonk het echtpaar Heijting al een belangrijke collectie gedrags-, huishoud- en kookboeken aan de Bijzondere Collecties. Op 29 maart wordt hieraan een nieuw aantal titels toegevoegd.

Na de lezing is er een kleine presentatie van enkele van deze kookboeken te zien in de hal van de Bijzondere Collecties.

Nederlandse recepten in Amerikaanse handgeschreven kookboeken

Handgeschreven kookboeken vertellen ons veel meer dan alleen de manier waarop een gerecht bereid moet worden. De recepten in deze kookboeken geven ons bijvoorbeeld ook informatie over kooktradities van de families waaraan deze boeken toebehoorden.

Culinair historica Peter G. Rose bespreekt in deze lezing de culinaire traditie van Nederlandse Amerikanen. Dit doet ze aan de hand van zowel zeventiende-eeuwse schilderijen als Nederlands-Amerikaanse kookboeken die tussen de zeventiende en twintigste eeuw werden samengesteld.

Peter G. Rose, The Sensible Cook

Peter G. Rose

Peter G. Rose (1939) werd geboren in Utrecht en vertrok halverwege de jaren zestig naar de Verenigde Staten. Zij doet onderzoek naar culinaire tradities van Nederlandse kolonisten in de VS. Hierover publiceerde zij onder andere The Sensible Cook: Dutch Foodways in the Old and the New World (1989) en Food, Drink, and Celebrations of the Hudson Valley Dutch (2009).

Programma

15.30 uur: Inloop
16.00 uur: Welkom door Marike van Roon, hoofdconservator Bijzondere Collecties
16.10 uur: Lezing Peter G. Rose
16.55 uur: Borrel en kleine presentatie van boeken 
18.00 uur: Einde

Aanmelden

Aanmelden voor deze middag is verplicht. Gebruik daarvoor de link hieronder.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA