Boekensalon rond het dispuut BAART

08feb2018 16.00 - 18.00

Evenement

Op 8 februari wordt het archief van het studentendispuut BAART overgedragen aan de Bijzondere Collecties. Tijdens deze bijeenkomst vindt ook de presentatie van het boek ‘Het dispuut BAART’ plaats.

Een roemrucht dispuut

Op 8 februari 1963 werd binnen de Amsterdamse studentensociëteit Olofspoort het dispuut BAART opgericht. Aanvankelijk bestond BAART uit vijf leden, een aantal dat tot achttien zou opklimmen. BAART was geen traditioneel studentendispuut, maar een brandpunt van de culturele omwenteling in de jaren zestig. Popmuziek, thrillers en jazz werden er ongebruikelijk serieus genomen. Zichzelf namen de leden aanmerkelijk minder ernstig; binnen BAART, met Gerard Reve als ‘beschermheer’, was ironie de meest geliefde stijlfiguur.

BAART werd bekend door de bevordering van ‘Jeugdsentiment de Jaren ’50’ en door de arrestatie van drie leden wegens belediging van prinses Beatrix, wat hen enkele weken detentie opleverde. Met als springplank het studentenblad Propria Cures en Hitweek/Aloha maakte meer dan de helft van de BAART-leden naam als journalist, onder meer bij de VPRO, Vrij Nederland en de Haagse Post. Lid van BAART waren bijvoorbeeld Theo Capel, Jan Donkers, Hans Knegtmans, Koen Koch, Guus Luijters, Wim Noordhoek en Rogier Proper.

BAART, oprichtingsakte

Notulen van de oprichtingsvergadering van BAART

Overdracht en boekpresentatie

Op donderdag 8 februari 2018, bij het elfde lustrum van het dispuut, dragen de leden van BAART het dispuutsarchief over aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ook wordt dan het boek Het dispuut BAART gepresenteerd.

Inez van Eijk, schrijfster van het boek Voorhoede van een andere tijd over de geschiedenis van studentensociëteit Olofspoort, neemt het eerste exemplaar van Het dispuut BAART in ontvangst.

De bijeenkomst is in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, en begint om 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.

Boek en uitstallinkje

Het dispuut BAART. Hoe zestien Amsterdamse studenten vanaf 1963 wel even de media zouden veroveren is samengesteld door BAART-leden Frits Boer, John Jansen van Galen en Bert Vuijsje. Het bevat typerende publicaties uit de eerste tien jaar van BAART, waaraan een portret van het dispuut voorafgaat. Het boek, voorzien van een passend omslag ontworpen door Piet Schreuders, is een uitgave van Amsterdam University Press.

Van 8 t/m 15 februari is in de hal van de Bijzondere Collecties een keuze uit het archief van BAART te zien.

Aanmelden

Belangstellenden zijn op 8 februari van harte welkom. Aanmelden via onderstaande knop is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt; bij overschrijding van het maximale aantal ontvangt u daarover bericht.