Tot de dood ons scheidt? De relatie tussen auteur en uitgeverij

Boekensalon master Redacteur/editor

30nov2017 17.00 - 19.00

Evenement

De actualiteit laat zien dat veel redacteuren en uitgevers op de voet gevolgd worden door hun auteurs wanneer conflicten uit de hand lopen. Waar komt die loyaliteit vandaan?

Onstuimige tijden 

Het rommelt in de uitgeverswereld. De meningen over het beleid van de uitgeverij en uitgeefconcerns verschillen. Recentelijk was dit te zien bij zowel Querido Kind als Atlas Contact. De botsing tussen de redactie van de uitgeverij Querido Kind en het moederconcern WPG Media zorgde voor het vertrek van een groot aantal auteurs. Ook bij Atlas Contact bleken auteurs solidair met hun uitgever te zijn.

De actualiteit laat zien dat redacteuren en uitgevers op de voet gevolgd worden door hun auteurs. Waar komt die loyaliteit vandaan? Zijn er ook uitgeverijen die er een heel andere verhouding met hun auteurs op na houden? Om een tipje van de sluier op te lichten: ja, die zijn er zeker. Tijdens de Boekensalon Tot de dood ons scheidt? op donderdag 30 november komen verschillende relaties tussen uitgeverijen en redacteuren en hun auteurs aan bod.

De presentatie van de boekensalon is in handen van dichter en performer Daan Doesborgh. Hij debuteerde in 2008 met de bundel De reeds beweende liefdes van Daan Doesborgh en is sindsdien op meerdere fronten binnen het literaire circuit actief. Zo was hij een tijdlang stadsdichter van Venlo, schrijft hij onder meer voor Brainwash en Vrij Nederland, en heeft hij bij dit laatstgenoemde tijdschrift ook een eigen poëziepodcast. Doesborgh tekende onlangs een contract bij Van Oorschot.Tijdens de boekensalon zal hij de sprekers interviewen over de relatie tussen uitgeverij en auteur, over de voor hen ideale samenwerking en over hun visie op de loyaliteit van auteurs aan uitgevers en redacteurs. Aan het einde is er ruimte voor discussie met elkaar en met de zaal.

Sprekers 

Joost Nijsen, uitgever en oprichter van Uitgeverij Podium, die dit jaar twintig jaar bestaat, staat bekend om de langdurige en vriendschappelijke relaties die hij heeft met zijn auteurs. In zijn carrière ontdekte hij schrijvers als Kluun en Giphart. In 2012 schreef Nijsen Het ABC van de literaire uitgeverij (2012), waarin hij een antwoord probeert te bieden op alle denkbare vragen over de literaire uitgeefwereld. Tijdens de boekensalon geeft Nijsen ons inzicht in de waarde van een goede relatie tussen de uitgever en zijn auteurs.

Josje Kraamer, redacteur bij Querido, en auteur Gustaaf Peek hebben een band die kan worden gekarakteriseerd als een liefdesrelatie. Kraamer werkte als redacteur bij Prometheus en Contact, waar haar samenwerking met succesauteur Peek begon. Als duo hebben zij in 2009 de oversteek gemaakt naar Querido. Op de avond vertellen zij samen over de hechte en persoonlijke band die tussen een redacteur en een auteur kan bestaan.

Nelleke Geel is uitgever buitenlandse fictie bij Atlas Contact en heeft daarmee een afstandsrelatie met haar auteurs. Voorheen was ze onder meer werkzaam als uitgever bij Meridiaan, waar ze ook verantwoordelijk was voor de buitenlandse literatuur. Geel is niet alleen redacteur; ze vertaalde ook de succesvolle trilogie van Carlos Ruiz Zafón. Zij zal vertellen over de voor- en nadelen van indirect contact met auteurs.

Ivo Haank is het gezicht van Brave New Books, een self-publishingplatform dat schrijvers de kans geeft zelf hun boek op een professionele wijze uit te geven. Aangezien het hier gaat om uitgeven in eigen beheer, is er geen relatie tussen auteur en uitgever of redacteur. Haank zal als projectmanager van Brave New Books duidelijk maken wat het ontbreken van deze relatie betekent voor een auteur.

Borrel 

De avond wordt afgesloten met een borrel, waarbij er gelegenheid is om na te praten. Extra informatie is te bekijken via Facebook master Redacteur/editor.

Aanmelden kan via boekensalon2017@gmail.com.

De boekensalon wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Toekenningen.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA