Boekpresentatie Arnon Grunberg

De dagen van Leopold Mangelmann

10nov2017 16.00 - 18.00

Evenement

Op 10 november presenteert Uitgeverij Nijgh & van Ditmar bij de Bijzondere Collecties een bundel met vroeg werk van Arnon Grunberg: ‘De dagen van Leopold Mangelmann’. Samensteller van deze bundel is Vic van de Reijt.

Blauwe maandagen

Zelden zal een debuutroman zozeer zijn ingeslagen als Arnon Grunbergs Blauwe maandagen in de meimaand van 1994. ‘Eindelijk weer eens een schrijver die zijn generatie een stem geeft’, ‘Een groteske komedie, een zeldzaamheid in de Nederlandse literatuur’, juichten HP/De Tijd en NRC Handelsblad.

Wat bijna niemand toen nog wist, was dat Grunberg zijn entree in de literatuur al jaren had voorbereid: als elfjarige debutant in Vrij Nederland, vanaf zijn zeventiende als acteur en toneelschrijver en in de jaren daarna als schrijver van gedichten en korte verhalen.

De dagen van Leopold Mangelmann

Zijn eerste teksten gaf Arnon Grunberg uit in eigen beheer, zoals zovele grote schrijvers voor hem deden. Maar in februari 1993, ruim een jaar vóór zijn officiële debuut, publiceerde Uitgeverij Rothschild & Bach een kleine bundel van Grunberg: De dagen van Leopold Mangelmann, Brief aan M, Schoonheid en bier.

Het boekje, dat allerlei voorstudies bevat voor Blauwe maandagen, werd nauwelijks verkocht. Nu verschijnt het opnieuw, geheel herzien en uitgebreid met verhalen en teksten die uitgever-samensteller Vic van de Reijt terugvond in de garage van Grunbergs moeder.

Presentatie en overdracht

Opening van De Arnon Grunberg Tentoonstelling

Arnon Grunberg en Vic van de Reijt. Foto Monique Kooijmans.

De dagen van Leopold Mangelmann wordt gepresenteerd op vrijdag 10 november in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. Samensteller Vic van de Reijt gaat dan met Arnon Grunberg terug in de tijd.

Tijdens deze bijeenkomst worden ook de manuscripten en typoscripten die Van de Reijt aantrof in de garage van Grunbergs moeder officieel overgedragen aan de Bijzondere Collecties om te worden gevoegd bij het daar al aanwezige archief-Grunberg.

Een selectie uit dit materiaal is op 10 november te zien in de hal van de Bijzondere Collecties.

Programma

  • Inloop vanaf 15.30 uur
  • 16.00 uur: Welkom door Elik Lettinga van Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
  • Vic van de Reijt in gesprek met Arnon Grunberg over De dagen van Leopold Mangelmann
  • Presentatie eerste exemplaar van De dagen van Leopold Mangelmann aan acteur en toneelregisseur Kees Hulst
  • Overdracht van het bronnenmateriaal voor De dagen van Leopold Mangelmann aan Marike van Roon, hoofdconservator Bijzondere Collecties
  • 17.00 uur: Borrel

Aanmelden

Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelden via onderstaande knop is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt; bij overschrijding van het maximale aantal ontvangt u daarover bericht.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA