De smaak van de Mediterrane keuken

Een avond over smaak met Claudia Roden, Nadia Zerouali en Merijn Tol

16nov2017 17.15 - 19.30

Evenement

Claudia Roden, Nadia Zerouali en Merijn Tol praten over de uitzonderlijke smaken uit de landen bij de Middellandse Zee. Kookboekenschrijver en radiopresentator Jonah Freud leidt het gesprek.

 

Claudia Roden

Claudia Roden (Caïro 1936) groeide op in Egypte en studeerde in Parijs en Londen. In 1968 bracht ze haar eerste boek uit, A Book of Middle Eastern Food. In deze tijd begon ze ook met het geven van kooklessen in de mediterrane keuken. Ze werkte als gastronomisch correspondent voor The Daily Telegraph en reisde voor The Sunday Times Magazine naar Italië om de lokale keuken te onderzoeken. Voor de BBC presenteerde ze het programma Claudia Roden’s Mediterranean Cookery. Sinds de eerste bijeenkomsten in 1979 is zij medeorganisator van het Oxford Symposium on Food & Cookery.

Roden schreef talrijke, veelgeprezen kookboeken over de keuken van het Midden-Oosten en de mediterrane landen. Haar boeken zijn tientallen keren herdrukt en vertaald, onder meer in het Nederlands. Ze ontving verschillende internationale onderscheidingen, waaronder de Prins Claus Prijs (1999). 

Merijn Tol & Nadia Zerouali

Merijn Tol & Nadia Zerouali houden zich al jaren bezig met de Arabisch mediterrane keuken. Ze reisden van Marokko tot Libië,  en van Syrië en Libanon tot Palestina en Sardinië om overal de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken. Het resultaat lees je in hun boeken Arabia, Bismilla Arabia, Arabia bij je thuis (in het Engels vertaald als Under The Shade of Olive Trees) en VIVA Arabia. Marokkaanse vrouwen spelen de hoofdrol in Melk & Dadels, het boek wat Nadia samen met Rose stories maakte en Merijn doet met regelmaat kookpro­jecten met Libanese, Syrische en Palestijnse vrouwen in Libanon. 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA