Het Festijn van Tachtig

Kleine tentoonstelling over de Tachtigers

20okt2017 16.00 - 18.00

Evenement

In het kader van Het Festijn van Tachtig is in de hal van de Bijzondere Collecties een kleine tentoonstelling te zien over de Tachtigers. Marita Mathijsen en Simon Mulder openen de uitstalling op 20 oktober.

L’art pour l’art

Er hing iets in de lucht in de jaren 1880. Een verlangen naar iets nieuws, naar Schoonheid met een hoofdletter S, naar het hogere; een zelfverzekerdheid in een nieuwe lichting kunstenaars die zich afzette tegen de vorige, en toch ook angst had voor de voortdenderende ontwikkelingen in maatschappij en kunst. De hemelbestormers van de jonge generatie vonden elkaar en een beweging ontstond: de Beweging van Tachtig.

De Beweging van Tachtig is in de rijke literaire verzamelingen van de Bijzondere Collecties goed vertegenwoordigd. De collectie van het Frederik van Eeden-Genootschap wordt er beheerd, evenals het archief van Albert Verwey, stukken van onder anderen Willem Kloos en Jacques Perk, en archivalia van Flanor, de literaire vereniging waar veel Tachtigers in hun studententijd bij aangesloten waren.

Kloos, Verwey, Van Eeden

Van 16 t/m 29 oktober is er in de hal van de Bijzondere Collecties een kleine tentoonstelling te bezichtigen met manuscripten, foto's, tekeningen en persoonlijke documenten van Tachtigers. Op vrijdag 20 oktober vanaf 16 uur zetten Marita Mathijsen en Simon Mulder deze tentoonstelling luister bij tijdens een bijeenkomst in het Museumcafé.

Prof. dr. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de UvA, spreekt dan over de Tachtigers onder de titel ‘De Tachtigers: smoorders van de negentiende eeuw’. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder draagt gedichten voor van Willem Kloos, Albert Verwey, Frederik van Eeden en tijdgenoten. Belangstellenden zijn van harte welkom; de toegang is gratis, maar aanmelden via onderstaande link is verplicht.

Portret Frederik van Eeden door Koos Speenhoff

Frederik van Eeden door Koos Speenhoff

Het Festijn van Tachtig

De tentoonstelling is te zien vanaf maandag 16 oktober en blijft staan tot en met zondag 29 oktober. Op 27, 28 en 29 oktober vormt het Tropeninstituut te Amsterdam het hart van Het Festijn van Tachtig

Het programma – met toneel, muziek, poëzie, film, eten, drinken en veel meer – biedt volop gelegenheid het rebelse literaire Amsterdam van 1880 te ontdekken. Het Festijn van Tachtig wordt georganiseerd door de Stichting Feest der Poëzie

Muze Poëzie-route

De Bijzondere Collecties worden ook opgenomen in de Muze Poëzie-route – een route met QR-codes voor de Muze-app, waarop gedichten van de Tachtigers te lezen en te horen zijn.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA