'Niemand dan wij'

Unieke persoonlijke brieven en tekeningen van Wim Sonneveld en Friso Wiegersma

05jul2017 16.00 - 18.00

Evenement

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek 'Niemand dan wij’ organiseert Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een boekensalon op woensdagmiddag 5 juli om 16.00 uur.

Op 28 juni 2017 is het precies honderd jaar geleden dat Wim Sonneveld geboren werd. Dat feit wordt op verschillende manieren herdacht; met de onthulling van een Wim Sonneveld-brug, de uitgave van een boek, de televisiedocumentairereeks '100 jaar Sonneveld' van AVROTROS en twee galavoorstellingen in Carré.

In Niemand dan wij is de briefwisseling gepubliceerd tussen de geliefden Wim Sonneveld en zijn vriend, vormgever en tekstschrijver Friso Wiegersma. De brieven werden samen met persoonlijke tekeningen onlangs gevonden in de nalatenschap van Wiegersma. Na het overlijden van Sonneveld had Friso Wiegersma 32 jaar een relatie met acteur-kleinkunstenaar Hans van der Woude. Frank Jochemsen, de auteur-samensteller van het boek Niemand dan wij, en Hans van der Woude zullen op deze middag worden geïnterviewd door Hans van Keulen, conservator uitvoerende kunsten van Bijzondere Collecties. Er worden op deze middag ook niet eerder getoonde fragmenten van privé opnamen vertoond worden.

Tevens is er een kleine maar fijne expositie te zien waarin een deel van deze originele brieven en tekeningen te zien zullen zijn.  In de andere twee vitrines zijn brieven, foto’s en ontwerpen te zien die in deze brieven een rol speelden. Maar ook de zeer herkenbare originele hoofdtooi met bellen van Nikkelen Nelis is te zien.

Friso en Wim op het deck

Wim Sonneveld (1917–1974)  werd in 1917 in Utrecht geboren als zoon van een kruidenier. Al voor de Tweede Wereldoorlog trad hij met een eigen groep op. Na de oorlog werd hij een van de drie grote cabaretiers die dankzij radio en tv grote bekendheid verwierven. Zijn op Franse chansons geënte liedjes zijn tegenwoordig nog steeds populair. Hoewel Sonneveld een homoseksueel leven leidde, hield hij zijn privéleven afgeschermd voor het grote publiek. Voor het eerst laten we in een tentoonstelling zien hoe Wim Sonneveld omging met zijn geliefde(n).