MuseumN8: theater!

05nov2016 06nov2016 19.00

Evenement

De MuseumN8 2016 staat bij de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum in het teken van... het theater.

Groots en meeslepend. Dichtbij en verstillend. De komende MuseumN8, op zaterdag 5 november, is er bij de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum van de UvA speciale aandacht voor theater.

Vooruitlopend op de Shakespeare-tentoonstelling in december kun je jezelf nu al bijspijkeren in het werk van deze grootheid. Vol heerszucht, afgunst, wellust, wraak en waanzin.

All the world’s a stage

Woeste kreten of muisstille voetstapjes. Het toneel is een plek van uitersten. De mafste maskers en de uitbundigste outfits leren je over de geschiedenis van het toneel. Verlies jezelf in de wereld van tragedies en kluchten, van helden en schurken, liefde en bedrog en bedenk welk personage jij het liefst wil zijn...

Tijdens de MuseumN8 staat alles in het teken van theater. Met workshops theatersport, maskers maken en met een masker op en af toneelspelen. Bekijk een deel van de rijke collectie theateraffiches en maak er een zelf in de workshop affiches maken. Laat je inspireren door theaterobjecten uit de oudheid en geef jouw theaterfiguur met of zonder masker, een Grieks-Romeins sausje.

Ervaar hoe het is om als #selfie in Midzomernachtsdroom te figureren, bekijk de voorstelling In bed with Shakespeare, ontmoet bekende en minder bekende personages, geniet van het La Dolce Vita-buffet en trouw voor een nacht met je lief in het decor van Romeo en Julia.

Kortom: gooi alle gène van je af, dompel onder in de wereld waar alles kan en laat jezelf zien! Kaarten zijn te koop via de link hieronder.

Shakespeare-karakter

Nicolaas Wijnberg, kostuumontwerp voor ‘Midzomernachtsdroom’, 1961

Programma

19.00–00.00: Sneak preview ShakespeareNL tentoonstelling

Hoe bepalend is een affiche voor het succes van een voorstelling? Welke stijlen zijn er te onderscheiden? Verdiep je in de geschiedenis van de uithangborden met theateraffiches van Shakespeare in de Onderzoekzaal.

19.00–00.00: Minitentoonstelling theater door de eeuwen heen

Het oude Griekenland was de oorsprong van het toneel, de bakermat voor tragische verhalen. Leer over de geschiedenis van het theater aan de hand van klassieke verhalen en personages. En leer over jezelf: ben je een held, een schurk, of een onzichtbaar personage?

19.00–02.00: Shakespeare selfie

De strijd tussen man en vrouw, een alombekend thema in het leven en zéker bij Shakespeare. Voel je even een van zijn spelers in het decor van Midzomernachtsdroom en laat je fotograferen.

19.00 – 02.00 uur. Theater in de oudheid.

Minitentoonstelling van objecten met een link naar theater uit de collectie van het Allard Pierson Museum 

20.00–23.00: Maak je eigen masker

Achter welk masker zou jij je het liefst verschuilen? Tijdens Griekse toneelstukken speelden acteurs verschillende rollen met verschillende maskers. Maak jouw eigen masker en stap het toneel op met een nieuwe persoonlijkheid.

20.00–00.00: Affiches

Hoe bepalend is een affiche voor het succes van een voorstelling? Welke stijlen zijn er te onderscheiden? Verdiep je in de geschiedenis van de uithangborden met de uitgebreide collectie theateraffiches in de Onderzoekzaal.

20.30 en 22.00: Spelen met maskers

Workshop door Frans Krom.

21.00–23.00: Words in play / play in words: workshop theateraffiches maken

Wat komt er op jouw theateraffiche? Leer over de technieken, vereisten en materialen. Schuif aan en maak het mooiste affiche ter promotie van jezelf.

21.30, 22.30 en 23.30: Theatersport

Laat je even helemaal gaan tijdens een ronde theatersport. Verschillende toneelklassiekers zijn de basis voor geïmproviseerde sketches van jou en jouw team. Gooi jij alle emoties eruit, of ga je voor de droge grap? To scream or not to scream?

22.00 en 23.00: Thijs Maas zingt over theater!

23.00: Voorstelling Out of the box

Over en met maskers van Frans Krom.

00.00–01.00: Trouwkapel van Romeo en Julia

Heb jij iemand ontmoet die je wel op of juist onder een balkon wil zien? Geef elkaar het jawoord in deze speciale trouwkapel van Romeo en Julia. Kies de man van je dromen, schaak de mooiste vrouw van de nacht en maak de mooiste bruidsfoto.

Locatie

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA