Boekensalon over Maria Sibylla Merian

20okt2016 17.00 - 19.00

Evenement

Op 20 oktober organiseren de Bijzondere Collecties een Boekensalon ter gelegenheid van de verschijning van de facsimile-uitgave van ‘Metamorphosis Insectorum Surinamensium’ van Maria Sibylla Merian.

Het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium. Verandering der Surinaamsche insecten werd in 1705 gepubliceerd en geldt als het meesterwerk van Maria Sibylla Merian, een van de grootste vrouwelijke wetenschappers en kunstenaars uit de zeventiende eeuw.

Tijdens de Boekensalon gaan Tinde van Andel, Bert van de Roemer en Hans Mulder in op het belang van het werk van Merian. Alle drie leverden zij een bijdrage aan de totstandkoming van deze facsimile. Ook is het mogelijk het boek aan te schaffen (zolang de voorraad strekt).

Sprekers

Tinde van Andel (1967) promoveerde in 2000 op wilde planten die door indianen in Noordwest-Guyana werden gebruikt. Zij vervolgde
haar etnobotanisch onderzoek in Suriname, West- en Centraal-Afrika en het Caribisch gebied. Zij is werkzaam bij Naturalis Biodiversity en aangesteld als hoogleraar Ethnobotany in Wageningen en als hoogleraar History of Botany and Gardens in Leiden.

Bert van de Roemer (1965) is universitair docent aan de afdeling Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zijn interessegebieden zijn de geschiedenis van het verzamelen, de relatie tussen de beeldende kunsten en natuurwetenschappen, en het culturele leven in Amsterdam in de vroegmoderne periode. Hij publiceerde onder andere over de Nederlandse verzamelaars Simon Schijnvoet (History of Science, 2004), Frederik Ruysch (Journal of the History of Collections, 2012) en Levinus Vincent (Public Domain Review, 2015).

Hans Mulder (1961) is conservator van de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij tot 2011 werkte als conservator gedrukte werken en docent geschiedenis van het gedrukte boek. Hij publiceerde over boek- en natuurhistorische onderwerpen. Mulder was onder andere voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.

Maria Sibylla Merian

Adres en bereikbaarheid

Bijzondere Collecties UvA
Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam

De Bijzondere Collecties bevinden zich aan de Oude Turfmarkt, tegenover de Munttoren, en zijn bereikbaar vanaf het Centraal Station met de tramlijnen 4, 9 en 16 (halte Spui).

• 16.30 uur: inloop
  • 17.00 uur: sprekers
  • 18.00 uur: borrel en gelegenheid het boek aan te schaffen
  • 19.00 uur: einde programma

Aanmelden is verplicht en kan via onderstaande knop.

Intekenen op het boek

Het is nu al mogelijk om het boek te bestellen via deze link. Nu kan dat voor de speciale introductieprijs van € 99 incl. verzendkosten in plaats van € 119 excl. verzendkosten! Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Lannoo en de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met de Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.