Boekensalon De Amsterdamse Krulletter

08apr2015 17.00 - 18.30

Evenement

Op 8 april wordt in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties het boek ‘De Amsterdamse Krulletter’ gepresenteerd. Auteur Ramiro Espinoza geeft een toelichting op het boek en conservator Mathieu Lommen laat enkele lettermodelboeken zien uit onze collectie.

Het boek De Amsterdamse Krulletter, door letterontwerper Ramiro Espinoza geschreven en met foto’s door Rob Becker, laat de typerende krulletter zien die zo vele caféruiten in Amsterdam siert. Het boek onderzoekt deze Nederlandse letterontwerp-traditie die tot voor kort eigenlijk over het hoofd werd gezien.

In een periode van zeven jaar heeft Ramiro Espinoza letterschilders en hun familie geïnterviewd, onderzoek gedaan bij onder meer de Bijzondere Collecties en het Stadsarchief Amsterdam en bewijs verzameld om de belangrijkste vragen rond dit relatief onbekende deel van de Nederlandse populaire grafische cultuur te kunnen beantwoorden en het bewustzijn over de culturele relevantie ervan aan te wakkeren.

Fotograaf Rob Becker documenteerde in prachtig zwart-wit alle nog bestaande ruiten in Amsterdam, Maastricht en Gent om de sfeer en context van de periode waarin de krulletters floreerden te vangen. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Lecturis.

Programma en aanmelden

Inloop vanaf 16.30 uur, om 17.00 uur start het programma. Ramiro Espinoza geeft een inleiding en toelichting op De Amsterdamse Krulletter, waarna Mathieu Lommen een inleiding verzorgt over lettermodelboeken bij de Bijzondere Collecties. Vervolgens is er een borrel en een kleine presentatie van schrijf- en beletteringsboeken in de Onderzoekzaal. Het programma eindigt om 18.30 uur. 

Aanmelden voor deze Boekensalon is helaas niet meer mogelijk. Het maximum aantal aanmeldingen is bereikt.

Ramiro Espinoza