Boekensalon 31 januari: presentatie tijdschrift Bauhaus

31jan2013 17.00 - 19.00

Evenement

Tijdens de Boekensalon van donderdag 31 januari bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam / boekhandel Nijhof & Lee presenteren Matthias Kreutzer en Jens Schildt van Our Polite Society het door hen vormgegeven tijdschrift Bauhaus.

Een belangrijk referentiepunt werd het project ‘Newer Alphabets’ uit 2010 van de ontwerper Karl Nawrot. ‘Newer Alphabets’ is een reactie op Wim Crouwels ‘New Alphabet’ uit 1967, een lettertype met alleen horizontalen en verticalen, waarmee Crouwel probeerde tegemoet te komen aan de nieuwe eisen en beperkingen van fotozetmachines. Tegelijkertijd belichaamde zijn ‘New Alphabet’ het modernisme waar Crouwel voor stond. ‘Newer Alphabets’ houdt zich echter bezig met andere vragen: hoe kunnen we methodieken ontwikkelen als er maar weinig formele en programmatische beperkingen zijn, en welke waarden willen we poneren als gemeenschap van ontwerpers en lezers?

Bauhaus is het kwartaaltijdschrift van de Stiftung Bauhaus Dessau. In 2012 kregen Matthias Kreutzer en Jens Schildt opdracht dit tijdschrift vorm te geven. Bauhaus, een opleiding voor kunst en vormgeving die in 1919 werd opgericht, staat voor een dogmatische reductie van de wereld tot vierkant, cirkel en driehoek. Kreutzer en Schildt hebben geprobeerd met deze fetish te breken en andere, onverwachte aspecten zichtbaar te maken door een formele taal tot stand te brengen zonder louter te citeren. Ze zochten naar een opvatting van ‘universeel’ die ook gebreken en variatie insluit. Hun uitgangspunt was het alfabet: per kwartaal zou al het drukwerk een nieuw, kwartaalgebonden lettertype moeten krijgen.

Tijdens de Boekensalon laten Kreutzer en Schildt de vier door Karl Nawrot ontwikkelde lettertypen zien en lichten ze toe hoe ze deze hebben toegepast in de diverse soorten drukwerk die door Bauhaus Dessau in 2012 zijn geproduceerd. Ook tonen zij affiches, twee nummers van Bauhaus en een verzameling flyers en uitnodigingen. Tot slot lichten ze toe hoe Philipp Oswalt, de huidige directeur van het Bauhaus, aantoonde dat László Moholy-Nagy wegbereider van de psychedelische kunst was.

Our Polite Society

Our Polite Society werd in 2008 door Matthias Kreutzer en Jens Schildt in Amsterdam opgericht. Deze studio voor grafische vormgeving trekt vooral klanten uit het culturele circuit, waaronder kunstenaars, musea en uitgevers.

Aanmelding

Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020–5257300.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA