Gala van het Kookboek

Culinair evenement rond de uitreiking van de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs

18jan2013 20jan2013 16.30

Evenement

Op vrijdag 18 januari 2013 organiseren de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam het Gala van het Kookboek rond de uitreiking van de Johannes van Damprijs 2012, toegekend aan de Egyptisch-Britse schrijfster Claudia Roden, en van de Joop Witteveenprijs 2012, waarvan de winnaar tijdens de plechtigheid wordt bekendgemaakt.

Claudia Roden

Gastronomische prijzen

De Universiteit van Amsterdam verleent de Johannes van Damprijs – een internationale oeuvreprijs, vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam – aan een auteur die zich met zijn of haar publicaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. De prijs is ontworpen door de bekende kunstenaar Joost Swarte. De Joop Witteveenprijs is een onderscheiding voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen. De uitreikingen vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411. Aansluitend op het programma in de Aula wordt een culinair festijn aangericht in het gebouw van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin).

Louise Fresco. Foto Christiaan Krouwels.

Louise Fresco

Programma Aula, vrijdag 18 januari

Louise Fresco, Universiteits-hoogleraar aan de UvA, introduceert de Johannes van Damprijs. Na de uitreiking van beide prijzen wordt het eerste exemplaar van de vertaling van The Food of Spain van Claudia Roden aangeboden aan de ambassadeur van Spanje, Javier Vallaure, en vindt de officiële overdracht van de collectie Gourmand World Cookbook Awards 2011 aan de Bijzondere Collecties plaats. Gitarist Eric Vaarzon Morel brengt een muzikale hommage aan Claudia Roden en de Spaanse cultuur. Het programma in de Aula begint om 16.30 uur.

Programma Bijzondere Collecties, vrijdag 18 januari

De 400 genomineerde kookboeken voor de Gourmand World Cookbook Awards 2011 zijn te bezichtigen bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129. Nederlandse auteurs van genomineerde kookboeken voor 2012 signeren ter plekke hun werk. Ook zijn er zeldzame historische kookboeken te bewonderen en wordt het werk van de winnaars en naamgevers van de Johannes van Dam- en de Joop Witteveenprijs tentoongesteld. Linda Roodenburg geeft een lezing over haar project ‘Food Museum’, culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc over bijzondere kookboekprojecten van uitgeverij Minestrone en er is een presentatie van de campagne Proef Noord-Holland. Verder zijn er presentaties over de Culinaire Etalage en de Keuken van de Oudheid. De Kookboekhandel en de Museumwinkel bieden kookboeken te koop aan en als kers op de taart is er een markt met proeverijen en ambachtelijke producten. Het programma bij de Bijzondere Collecties duurt van 17.45 tot 20.00 uur. Een ticket kost 10 euro.

Programma Bijzondere Collecties, zaterdag 19 en zondag 20 januari

Ook tijdens het weekeinde zijn de nieuwe en oude kookboeken te bezichtigen, evenals het werk van de winnaars en naamgevers van de Johannes van Dam- en de Joop Witteveenprijs.

Aanschaf tickets

Tickets à € 10 voor het programma bij de Bijzondere Collecties op 18 januari, inclusief toegang tot de Aula (gratis), zijn verkrijgbaar via de webwinkel en bij de balie van de Bijzondere Collecties. Het programma op 19 en 20 januari is gratis voor houders van een museumjaarkaart. Toegang voor overige bezoekers € 7,50.

Jury's en participanten

De jury van de Johannes van Damprijs bestaat uit Johannes van Dam zelf, hoogleraar Louise O. Fresco, chef-kok Wil Demandt, journalist Agnes Goyvaerts uit Vlaanderen, CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de UvA.

De jury van de Joop Witteveenprijs bestaat uit naamgever en culinair historicus Joop Witteveen, hoogleraar Irene Zwiep, neerlandicus Marleen Willebrands en Marc Jacobs, directeur van FARO Steunpunt Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Voorzitter van de jury is Steph Scholten, directeur van de Divisie Erfgoed van de UvA.

De uitreiking van de Johannes van Damprijs 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Bibliotheken Eemland, Fontaine Uitgevers, Het Parool, Hotel De L’Europe en Eurest.