De wonderbaarlijke schoonheid van het gedrukte boek

Vijfdaagse cursus door Paul Dijstelberge in summerschool History of the Book

28aug2017 01sep2017 10.00

Cursus

Paul Dijstelberge geeft van 28 augustus t/m 1 september 2017 de cursus ‘De wonderbaarlijke schoonheid van het gedrukte boek’. De cursus is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In de zestiende eeuw werd het boek volwassen en kreeg het de vorm die het nu nog steeds heeft. Het hoe en waarom wordt in een korte maar intensieve cursus uitgelegd.

Gedurende vijf ochtenden maken we een rondreis door de wereld van het boek in de zestiende eeuw. We kijken naar boeken uit Venetië, Rome, Keulen, Bazel, Lyon, Parijs en Antwerpen. We bestuderen vervolgens boeken uit de Gouden Eeuw. Het Hollandse boek bouwde voort op een traditie maar gaf daar een eigen draai aan.

Alle aspecten van het boek komen voorbij: de productie, de vormgeving, lettertypen, gebruikssporen en de boekband. De deelnemers leren hoe al die aspecten hun plek krijgen in een wetenschappelijke beschrijving van een boek. Er worden (facultatieve) opdrachten gegeven waarbij deelnemers zelfstandig onderzoek kunnen verrichten bij de Amsterdamse Bijzondere Collecties.

Op de laatste dag van deze cursus wordt ’s middags een drukpersdemonstratie gehouden die ook toegankelijk is voor andere belangstellenden. Men dient zich hiervoor apart aan te melden.

Docent

Dr. Paul Dijstelberge (1956) was na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde veertien jaar werkzaam als restaurantkok. Naderhand werkte hij bij de Bijzondere Collecties van de UvA als bibliograaf en tegenwoordig is hij er conservator. Hij promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sierhoofdletters in oude Nederlandse boeken. Hij is docent boekgeschiedenis en publiceert over literair-historische en boekwetenschappelijke onderwerpen.

Data, tijd en plaats

• maandag 28 augustus t/m vrijdag 1 september